I dag skriver både Svd och Telegraph att ryktena om att eurozonens problem är över är betydligt överdrivna. Jeremy Warner på DT varnar för att arbetslösheten i EU är skyhög och kommer att stabilisera sig på 10,1 % jämfört med 7,4% innan krisen. Det vill säga: om det blir någon återhämtning i EU så kommer det att vara en utan fler jobb. Warner gör en annorlunda analys av de spanska förhållandena och påpekar premiärministern Rajoy gör ett desperat försök att avleda uppmärksamheten genom att göra gemensam sak med Argentina och angripa Storbritannien (Gibraltar). Desperat då Spaniens horder av utblottade arbetslösa befinner sig i just Storbrittanien och jobbar i snabbmatskedjorna.

Per Lindwall i SvD skriver som Warner att de underliggande strukturella problemen i eurozonen har inte förbättrats sedan Super Mario's bazooka för ett år sedan. Snarare tvärtom.

Men det hela är bra märkligt. Jag har själv grubblat mycket över hur det kommer sig att det faktiskt känns som om en vändning för närvarande. Ingenting av ekonomins fundamenta har ju förändrats och ändå: börsen rusar (ok då, NÅGONSTANS måste ju Big Ben's och Super Mario's miljarder ta vägen, men ändå), villapriserna går upp (och ner. Det där begriper jag inte alls.), inköpschefterna är postitiva, Sveriges BNP krymper, industriproduktionen krymper (observera att produktionen har fallit 4% på 1 år), Volvo säljer fler lastbilar...


Det här tycker jag var en bra sammanfattning på läget i EU: